BOZPforum Logo
Přidat
téma
Sdílet:
Upozornění
Označit vše jako přečtené

Školení brigádníka

2 Reakcí
2 Diskutují
0 Reactions
1,668 Vidělo
Reakcí: 1
Úvodní téma
(@ales-zavadilgmail-com)
New Member
Přidal se: 6 roky před

Dobrý den. Na internetu nacházím různé informace. Proto se zkouším zeptat ještě tady. Chystám se zaměstnat svého prvního zaměstnance. Půjde o kuchaře spíše o pomocnou sílu do kuchyně. Bude zatím pracovat na dohodu na zkrácený úvazek. Je to vyučený kuchař. Musím takového zaměstnance nějak školit na bezpečnost práce? Vůbec nevím, co bych mu měl říct. Přece nebudu kuchaři říkat, že se může pořezat nebo popálit. Zprávu od lékaře mně donese. Chci mít vše v pořádku. děkuji.

Odpověď
1 Odpovědí
Ing. Vít Hofman
Reakcí: 435
(@vit-hofman)
Skupina
Přidal se: 6 roky před

Dobrý den, na internetu je opravdu k nalezení kde co.

Ve chvíli, kdy se stanete zaměstnavatelem, musíte začít řešit bezpečnost a ochranu zdraví při práci kompletně. Protože je jedno, na základě jaké smlouvy / dohody zaměstnanec pracuje. Nezáleží na typu práce nebo na délce pracovního poměru či pracovní doby. Každý zaměstnanec má stejné právo na bezpečnost.

Co se týče školení, tak ano. Školit skutečně musíte. Školení musí být o právních a ostatních předpisech BOZP. Mezi právní by mohl patřit zejména Zákoník práce, část V. Ostatní předpisy jsou ale důležitější. Patří sem např. návody k obsluze zařízení (vařič, fritéza, mixér apod.). Dále do ostatních předpisů patří bezpečnostní listy k používaným nebezpečným chemickým látkám a směsím (čistící a desinfekční prostředky). V neposlední řadě by do ostatních předpisů měla zapadat i vaše vnitřní firemní dokumentace (např. seznam poskytovaných osobních ochranných pracovních prostředků, výsledky vyhodnocení rizik a přijatá opatření). Mezi rizika může např. patřit to, že zaměstnanec musí mít uzavřenou botu, aby se vyšplíchnutou vřící kapalinou (omáčka, polévka) nepopálil na chodidle. Nebo způsob manipulace s hrncem s horkou kapalinou. Popř. také způsob jednání a chování v případě napadení agresivním podnapilým hostem.

Kromě toho byste měl zaměstnanci na pracovišti sdělit, kde je nouzový východ, únikové cesty, hasící přístroje, požární hydranty, hlavní uzávěry energií, lékárnička apod.

Není toho málo. Povinností máte celou řadu. Doporučuji Vám, věnovat se naplno kuchyni s BOZP si nechat pomoci od odborně způsobilé osoby. Poptávku můžete vložit i zde na fóru v sekci "hledám dodavatele

A pokud se přeci jen rozhodnete vše řešit sám, možná i s cílem ušetřit, mohu Vám nabídnout vzorovou dokumentaci BOZP právě pro "kuchyně": https://www.sawuh.cz/obchod/bezpecnost-prace-v-kuchyni/

Odpověď
Sdílet:

BOZP fórum

Naším cílem je sdílet informace ze světa bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a všech souvisejících oborů a pomáhat široké veřejnosti zorientovat se v této náročné problematice.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram