BOZPforum Logo
Přidat
téma
Sdílet:
Upozornění
Označit vše jako přečtené

Jídlo a spotřebiče na pracovišti

14 Reakcí
7 Diskutují
16 Likes
2,196 Vidělo
Reakcí: 4
Autorizovaný odborník
Úvodní téma
(@madtree)
Člen
Přidal se: 5 roky před

Zdravím Vás kolegové,

       rád bych se podělil o svůj problém. Ve výrobní společnosti, která je rozdělena do několika hal, se pracuje s NCHLAP a jsou ně zpracovaná Bezpečnostní pravidla, žádná z cca. 15 chemikálií není toxická, jedná se spíše o věty H314, H350, 360, 372 atd. V každé hale se nachází (ne)kontrolované množství rychlovarných konvic, mikrovlnek a ledniček, které zaměstnanci v pracovní době využívají, pro svoji (s)potřebu. Zaměstnanci mají rovněž k dispozici 24/7 jídelnu, vybavenou výše uvedenými spotřebiči (ale je to "daleko", asi 60m ). 

     Rád bych z důvodů nepřehlednosti při provádění revizí, hygienického stavu ledniček a riziku požáru z konvic, tento stav eliminoval, např. na skladování jídla v k tomu určených ledničkách, zbytku spotřebičů se bez milosti zbavil a donutil zaměstnance k využití jídelny.

     Můj dotaz směřuje k tomu, zda existuje nějaký předpis, který vyloženě nařizuje, kde mají zaměstnanci konzumovat potraviny, popř. jak to máte ošetřené vy.

Děkuji za odpovědi.

Odpověď
13 Reakcí
Ing. Vít Hofman
Reakcí: 431
(@vit-hofman)
Skupina
Přidal se: 5 roky před

Tady je na místě jasný pokyn zaměstnavatele.

Vydat písemně zákaz a pokyn, že svačit a skladovat potraviny je možné jen na jídelně. Seznámit zaměstnance. Kontrolovat. Vyžadovat. Vyvozovat důsledky z porušení.

Toto v právním předpise nenajdeš 😉

Odpověď
5 Reakcí
Autorizovaný odborník
(@madtree)
Přidal se: 5 roky před

Člen
Reakcí: 4

@vit-hofman

Díky. Bohužel, pokud je toto jediné řešení, pro změnu stavu, je zároveň to nejhorší 🙂 

Odpověď
Tomáš Neugebauer
Autorizovaný odborník
(@neugebauer)
Přidal se: 5 roky před

Člen
Reakcí: 61

@madtree

To snad ne. Zaměstnavatel je odpovědný za zajištění BOZP, tedy on musí mít právo určit si podmínky tohoto zajištění. Vy jen upozorníte na existující rizika a doporučíte mu vhodná řešení. Rozhodnutí je pouze na něm, což je zcela správné. Pokud mu tento stav vyhovuje, tak je to jeho záležitost.

Odpověď
Autorizovaný odborník
(@lukas)
Přidal se: 5 roky před

Člen
Reakcí: 81

@madtree

Zdravím,

souhlas s výše uvedeným.

Napadlo mě efektivní řešení, pokud je pracoviště začleněno ve zvýšeném požárním nebezpečí, lze několik vět - pokynů vztahující se k provozu el. spotřebičů (konvic apod.), a s tím související provoz jídelny, vložit do požárního řádu haly. Následně všechny dotčené zaměstnancem s požár. řádem prokazatelně seznámit.

Odpověď
Tomáš Neugebauer
Autorizovaný odborník
(@neugebauer)
Přidal se: 5 roky před

Člen
Reakcí: 61

@lukas

Možná jsem to špatně pochopil, ale domnívám se, že dotaz byl položen ve smyslu, já bych rád udělal, ale zaměstnavatel nechce. V tom případě požární řád nepomůže, neboť jej schvaluje vedoucí pracoviště, tedy zástupce zaměstnavatele.

Odpověď
Autorizovaný odborník
(@lukas)
Přidal se: 5 roky před

Člen
Reakcí: 81

@neugebauer

Née, v pořádku, chápete to správně. Požární řád může ovšem schválit i statutární orgán právnické osoby. Já to chápu tak, že jakýkoli dokument (vnitřní předpis, řád, směrnice atd.) schválený statutárním orgánem nebo pověřeným vedoucím zaměstnancem je na úrovni zákona (úmyslně přeháním). Je tedy závazný a v organizaci se dle něho musí všichni zaměstnanci řídit. 

Odpověď
Reakcí: 69
(@vladimir)
Estimable Member
Přidal se: 5 roky před

Problém je vtom, že zaměstnavatel nechce vydat pokyn na základě svého uvážení,ale chce se zaštítit legislativou.

Běžný problém dnešní doby......

Odpověď
5 Reakcí
Tomáš Neugebauer
Autorizovaný odborník
(@neugebauer)
Přidal se: 5 roky před

Člen
Reakcí: 61

@motolada13

Je nutné zaměstnavateli vysvětlit, že již nežijeme v socialismu, a že za zajištění BOZP u něj není odpovědný stát, ani "bezpečák", ale pouze on. Odpovědnost za BOZP by měla být součástí obsahu školení vedoucích zaměstnanců, jakož i směrnice o zajištění BOZP u zaměstnavatele (alespoň návrhu zpracovaného OZO).

Odpověď
(@vladimir)
Přidal se: 5 roky před

Estimable Member
Reakcí: 69

@neugebauer

 Beze zbytku souhlasím, ovšem dnešní doba kdy zaměstnavatel je často rukojmí svých zaměstnanců tomuto nahrává.

Zaměstnavatel prostě často nemá "koule"na hrdinské činy a není se co divit.Boj o každého zaměstnance zuří ve většině odvětví.

Odpověď
Autorizovaný odborník
(@madtree)
Přidal se: 5 roky před

Člen
Reakcí: 4

@motolada13

Dobrý den,

     ano máte pravdu. Můj dotaz byl formulován přesně z důvodu, že pokud by se jednalo pouze o interní nařízení, bude se jednat o jasnou represi, pokud by se ovšem jednalo o legislativní požadavek, každý si "zanadává" a snáze sdělení akceptuje.  

Odpověď
(@petra-v)
Přidal se: 4 roky před

New Member
Reakcí: 1

@neugebauer A máte nějaké rady k tomu, jak to zaměstnavateli vysvětlit? Protože ten můj to přes veškerou snahu chápat nechce. Děkuji.

Odpověď
Tomáš Neugebauer
Autorizovaný odborník
(@neugebauer)
Přidal se: 5 roky před

Člen
Reakcí: 61

@petra-v Těžko nějak radit, neboť platí, komu není rady, tomu není pomoci. Můžete využít informaci uvedenou na této adrese: http://bozppo-neu.cz/?page_id=575

Odpověď
Reakcí: 3
(@pavlow)
Active Member
Přidal se: 2 roky před

Nemám rád, pokud se v této oblasti něco hrotí více, než je nutné.

Dnes je pro spoustu lidí důležitý zdravý životní styl a k němu patří i kvalitní a dostatečná strava. Pokud to tedy vyloženě něčemu nevadí, není to nebezpečné a nadměrně to nesnižuje produktivitu práce, ať si zaměstnanci klidně konzumují potraviny i na pracovišti a to i v pracovní době.

A pokud tam reálné riziko hrozí, tak ať je dobře vyhodnocené a jsou přijata opatření proti riziku. Ta mohou spočívat například v zákazu konzumace potravin.

Odpověď
Sdílet:

BOZP fórum

Naším cílem je sdílet informace ze světa bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a všech souvisejících oborů a pomáhat široké veřejnosti zorientovat se v této náročné problematice.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram