BOZPforum Logo
Přidat
téma
Sdílet:
Upozornění
Označit vše jako přečtené

Vyhláška 50/1978 §4 - školení

5 Reakcí
4 Diskutují
12 Reactions
4,522 Vidělo
Reakcí: 2
Úvodní téma
(@annaf)
New Member
Přidal se: 6 roky před

Dobrý den kolegové,

obracím se na vás s dotazem ohledně školení pracovníků podle §4 vyhlášky 50/1978 Sb. Chci se zeptat kdo by se měl takového školení zúčastnit? máme to ve firmě nějak již nastaveno z minulosti nicméně se domnívám, že to není zcela správně. Dle mého názoru by se tohoto školení měli účastnit všichni, kteří pracují s jakýmkoli el. zařízením (např. soustruh, vrtačka, bruska atd.). dále by mě zajímalo zda se to týká i zaměstnanců v kanceláři ( varná konvice nebo PC) ? Je mi jasné že, je asi nejjednodušší to probrat s revizním technikem elektro ale zajímal by mě názor právě i odborníků z různých firem jak to máte nastaveno. 

Předem děkuji za každou reakci a postřeh.

Odpověď
4 Reakcí
Tomáš Neugebauer
Reakcí: 61
Autorizovaný odborník
(@neugebauer)
Člen

S vašim názorem, že "by se tohoto školení měli účastnit všichni, kteří pracují s jakýmkoli el. zařízením (např. soustruh, vrtačka, bruska atd.)." nemohu souhlasit, neboť opomíjíte další paragrafy vyhlášky č. 50/1978 Sb.

Seznámení ve smyslu § 3 vyhlášky č. 50/1978 Sb., ve znění pozdějších předpisů, by měli absolvovat zaměstnanci, kteří nemají odbornou elektrotechnickou kvalifikaci podle § 5 a výše uvedené vyhlášky a provádějí jednoduchou obsluhu elektrického zařízení. Jedná se např. o obsluhu varné konvice, PC nebo jednoduchou obsluhu elektrické vrtačky. Poučení podle § 4 uvedené vyhlášky by měli absolvovat zaměstnanci, kteří nemají odbornou elektrotechnickou kvalifikaci podle § 5 a výše uvedené vyhlášky a provádějí složitější obsluhu elektrického zařízení nebo práce na elektrickém zařízení.

Máte pravdu v tom, že školení podle vyhlášky č. 50/1978 Sb. by měl absolvovat každý zaměstnanec, který obsluhuje nebo pracuje na elektrickém zařízení, případně vykonává další specifické činnosti. Je však nutné k jednotlivým výkonům práce přiřadit odpovídající paragraf vyhlášky (od § 3 až po § 11).

Odpověď
1 Odpovědí
(@annaf)

New Member
Reakcí: 2

Dobrý den, děkuji za názor.

Další paragrafy určitě neopomíjím jen jsem to napsala nejasně. Samozřejmě, že zaměstnanci pracující v kanceláři jsou u nás školeni na §3 dotaz pouze směřoval k vyjasnění jelikož jsem se dostala do konfliktu s vedením a nevěděla jsem jak úplně zcela správně odpovědět kdo má mít jaký paragraf myšleno §3 nebo §4 pro zaměstnance bez el. kvalifikace a o co se opřít pro správné rozhodnutí jelikož ve vyhlášce se nedočtu pro koho je paragraf určen je tam pouze obecně "že jsou seznámeni v rozsahu své činnosti".

Odpověď
Reakcí: 5
(@dominik-hallaseznam-cz)
Active Member

Dobrý den,

máme nastaveno tak, že § 4 u nás mají stavební technici, kteří řeší údržbu z pohledu budov a technických zařízení (vrata, můstky, osvětlení, výměna zářivek, obsluha obráběcích strojů). Dále mají § 4 svářeči, kteří svařují ručně. §§ 5 až 10 mají poté zaměstnanci, kteří pracují na EZ. Tedy údržba elektro a strojní. Zbytek je § 3.

Odpověď
Ing. Jana Čechová
Reakcí: 26
Autorizovaný odborník
(@jana)
Člen

Doporučuji,  aby §4 vyhlášky měl každý kdo obsluhuje pohyblivou pracovní plošinu, bagr, výložníkový jeřáb, VZV nebo podobný mechanizmus a pohybuje se s ním ve volném terénu, kde se může přiblížit k živé části rozvodného zařízení nízkého napětí nebo k energetickému zařízení distribuční sítě a nebo k trakčnímu vedení železniční nebo městské dráhy.

Měl by to být i vazač břemen, který pracuje ve volném terénu u mobilních výložníkových / nakládacích nebo krabích jeřábů.

Na odkazu najdete krátké instruktážní video - z americké produkce (mají tam sice jiné přenosové soustavy než my, ale výsledek je stejný - smrtelný úraz).

spustit video

Odpověď
Sdílet:

BOZP fórum

Naším cílem je sdílet informace ze světa bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a všech souvisejících oborů a pomáhat široké veřejnosti zorientovat se v této náročné problematice.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram