BOZPforum Logo
Přidat
téma

Co je diskusní fórum BOZP, komu je určeno a proč jej využívat?

Datum:
4. 3. 2021
Rubriky:

Na tomto webu, tedy diskuse.bozpforum.cz, najdete unikátní moderní diskusní fórum zaměřené zejména na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP), požární ochrany (PO), ale také všech souvisejících oblastí.

Proč unikátní? Protože žádné jiné, obdobné, na českém internetu nenajdete.

Chcete-li tedy svůj problém probrat nejen s veřejností, ale také s odbornou veřejností, toto diskusní fórum je pro vás tím pravým místem.

Alternativou mohou být naše Facebook skupiny, především:

Kromě výše uvedených můžete využít i některých menších, konkurenčních skupin nebo diskusních fór na soukromých webech.

Výhody a nevýhody platforem

Kouzlo Facebook skupin spočívá v tom, že velké procento osob je na něm téměř permanentně. To znamená, že pokud do skupiny položíte dotaz, velmi rychle můžete získat odpověď nebo reakci.

Nevýhodou ale je, že váš dotaz velmi rychle zapadá a časem se stane jen těžce dohledatelným. Přínosné odpovědi a reakce, zapadnou často ve změti balastu a hejtu a často až útočných či vulgárních komentářů. Byť se toto jako správci skupin snažíme potlačovat a diskusi moderovat, ne vždy se to podaří. Facebook nenabízí úplně optomální nástroje pro moderátory. To vám může spolehlivě pokazit den.

Z velké části se také k vašemu příspěvku vyjádří lidé, kteří nejsou odborníci nebo lidé s nejrůznějšími anonymními profily a pro vás pak může být obtížné, mezi komentáři rozlišit ty, které mají nějakou váhu.

A v neposlední řadě? Na Facebooku nebo jiných sociálních sítích zkrátka nejsou všichni. Je velká spousta lidí, kteří registraci principiálně odmítají.

Důvody, proč upřednostnit diskusní fórum před Facebookem

Důvodů je hned celá řada. Kromě toho, že diskusní fórum už ze své podstaty stírá většinu výše uvedené nedostatků sociálních sítí, dále uvedu pro mě nejvýznamnější faktory pro fórum.

Stále v obraze

Nic Vám neunikne! Diskusní fórum má jednu obrovskou výhodu. Jakmile se přihlásíte, jste upozorněni a můžete si snadno zobrazit všechny nepřečtené příspěvky a komentáře.

Nepřečtené vidíte tučně, zvýrazněně, v postranním panelu navíc s výrazným oranžovým štítkem "Nový", viz obrázek níže.

Naproti tomu u skupin na sociálních sítích je standardem, že Vám tak polovina diskuse proklouzne mezi prsty. A pokud ji chcete dohledat, zabere Vám to velkou spoustu času. Ano, i toto je cíl sociálních sítí – nutit jejich uživatele na nich trávit co možná nejvíce času.

Odběr příspěvků a odpovědí. Je pro Vás některé téma opravdu velmi důležité a rozhodně nechcete, aby Vám jakákoliv změna v diskusi unikla? Jednoduše se můžete přihlásit k odběru. Pokud někdo napíše k tématu komentář, ihned Vám přijde avízo o něm emailem. Stejně tak se můžete přihlásit k odběru všech nových témat.

Přehlednost

Přehlednost. Diskusní fórum může být snadno děleno. Každá oblast bezpečnosti tak může získat vlastní diskusní prostor.

Orientace ve fóru a diskusích je tak mnohem lepší, než u sociálních sítí. Tam je zkrátka páté před deváté. Vše pod sebou. Navíc starší příspěvky občas přeskočí novější a naopak. Pořadí se tak neustále mění. To u BOZPForum.cz nehrozí.

Na obrázku je patrno dělení fóra do jednotlivých tematických subfór.

Zajímají vás jen zkušenosti s kontrolami státních úřadů? Pak stačí kliknout a odebírat jen příslušné fórum.

Souhlasím, že z počátku to může být nezvyk. Ale po pár chvílích používání, po prvním seznámení se a osahání si fóra, tuto obrovskou výhodu jistě doceníte!

Ano! Formátování textu!

Možná se to zdá jako drobnost, detail, zbytečnost. Ale přehlednost textu bez formátování je velmi omezená. BOZPForum.cz umožňuje poměrně pokročilé formátování textu příspěvků i komentářů.

Možná se to jeví jako malichernost. Ale vhodné formátování je to, co dělá nepřehledný text přehledným!

Zalamování odstavců, velikost textu, tučné či podtržené písmo, kurzíva, odrážky a číslování, oddělovače, zarovnání, citace a mnohé další – na facebooku neřešitelný problém, na BOZPForum.cz standard.  Příspěvky se tak stávají mnohem srozumitelnější, přehlednější.

Toto je v současné době velký problém Facebooku, kdy je spousta příspěvků jen jednolitým textem, bez zalomených řádků, zvýrazněných pasáží např. tučným písmem apod. a velká část uživatelů pak ani neuvažuje nad jejich přečtením! Na obrázku níže typický Facebook příspěvek / komentář, bez formátování. Tohle se opravdu nečte dobře!

Vyhledávání čehokoliv, kdykoliv, kdekoliv!

Vyhledávání a dohledávání. Chcete na sociálních sítích, v diskusi dohledat několik týdnů či měsíců starou informaci? Tak to tedy hodně štěstí.

Vyhledávání na BOZPForum.cz je snadné, přehledné a hlavně – velmi funkční. Navíc nabízí i velmi pokročilé možnosti, pro opravdu přesné hledání, viz obrázek.

Každý nový příspěvek navíc může být označen tzv. značkami - štítky (tagy), které ještě lépe pomohou při jeho vyhledávání a třídění. Značky může přidávat přímo zakladatel příspěvku, ale může je editovat i moderátor či admin. To zaručí, že značky budou skutečně reflektovat daný příspěvek.

Profily členů a informace o nich

Zaujala Vás odbornost některého z členů fóra? Rádi byste si od něj přečetli více odpovědí a příspěvků? Není problém. Každý člen má svůj profil a u něj vidíte jeho aktivitu. Snadno tak dohledáte i dřívější příspěvky a odpovědi konkrétního člena. Toto u sociálních skupin rozhodně není snadné.

Anonymita vs. odbornost. Není to zárukou kvality, ale BOZPForum.cz hodnotí své členy dle aktivity. Čím aktivnější člen, tím vyšší hodnocení. Snadno tak poznáte, že se bavíte s někým, kdo se aktivně zapojuje do diskusí a dost pravděpodobně tak má do nich co přinést nebo že jde o úplného nováčka na fóru.

Skvělá je také možnost, že konkrétnímu uživateli můžete zaslat přímo soukromou zprávu a kontaktovat jej tak napřímo.

Uzavřená odborná diskuse

Otevřenost a současně uzavřenost. Sociální skupiny na Facebooku či LinkedIn jsou buď otevřené (pro kohokoliv) nebo uzavřené (jen pro osoby, které schválí správce). Může tak vzniknout např. veřejná skupina k bezpečnosti práce, ve které budou jak odborně způsobilé osoby, tak i zaměstnavatelé či zaměstnanci. Nebo může vzniknout uzavřená skupina, např. jen pro odborně způsobilé osoby.

Díky BOZPForum.cz ale může vzniknout jedna obrovská skupina všech uživatelů. Každý nově vytvořený příspěvek může být snadno označen: “Pouze pro OZO.” Odborníci tak mohou bez problémů řešit své problémy, často citlivá témata, mezi sebou a veřejnost tyto příspěvky neuvidí. Současně ale mohou pomáhat, radit či prostě diskutovat s veřejností nad jejich problémy. To znamená, že může vzniknout jedna velká komunita lidí se zájmem o bezpečnost.

Nemáte rádi sociální sítě? Pak jste tu správně!

BOZPForum.cz znamená, že nemusíte být na Facebooku ani jiných sociálních sítích. Jedná se o prostý web. K diskusi postačí uvést Vaše jméno a “nějakou” emailovou adresu. Pokud tedy máte k sociálním sítím odpor nebo např. v práci máte Facebook zablokovaný, je toto řešení pro Vás.

A pokud je máte rádi Facebook např. jen trochu, klidně jej můžete využít pro registraci a přihlášení do našeho fóra a nemusíte si tak pamatovat další přihlašovací údaje.

Problémy s ohledem na vlastnictví

Facebook skupiny patří Facebooku. LinkedIn skupiny patří LinkedInu. Tj. nepatří ani správci a ani členům. A pokud se je majitel rozhodne ukončit, uzavřít či smazat? Nikdo mu v tom nemůže zabránit. 

Říkáte si, že jsem paranoidní? Možná ne tak docela. K bezpečnosti a ochraně zdraví při práci patří různá témata, jako jsou např. nebezpečné chemické látky, biologické činitele nebo např. pracovní úrazy, požáry či výbuchy. Vše navíc může být pro oživení diskuse doplněno názornými fotografiemi či dokonce videi. Tyto mohou obsahovat značné násilí. Vše toto může být majitelem (např. Facebook) vyhodnoceno jako potencionálně závadný obsah.

Myslíte si, že obsah prověřují lidé? Odborníci na bezpečnost? Nene. Ověřování je automatické, pomocí robotů. Lidé se k prověření dostanou možná tak ve druhé či třetí fázi. To už ale pro malou skupinu (do 1000 členů), může být pozdě. Facebook i LinkedIn jsou celosvětové molochy. Pro ně nemusí česká diskusní skupina o řádově stovkách členů nic znamenat. Já se tohoto dočkat nechci, a co vy?

12 comments on “Co je diskusní fórum BOZP, komu je určeno a proč jej využívat?”

  1. For those who like digital media, the SMM Panel Indonesia is an invaluable resource. Handle social media with ease, interact with audiences wisely, and maneuver across Indonesia's ever-changing terrain. Boost your internet visibility with this crucial resource for companies and influencers.

  2. A customized platform that caters to the particular requirements of people, companies, and marketers in the nation is an Smm panel bangladesh. These panels focus on well-known social media sites and provide a range of services.

  3. Have fun unlocking the secrets of tr See what cool words you can make by mixing up the letters.Embark on a delightful journey with newsventured To kick things off, start by rearranging the letters for an exciting language adventure. Additionally, explore new words, and playfully enhance your vocabulary along the way.

  4. With the carefully chosen collection of news stories and tech-related content from https://www.amediatime.com/, stay ahead of the curve. We make sure you're always up to date on global events by providing a variety of viewpoints.Take a voyage of discovery via our extensive library of thought-provoking articles by becoming a member of the AMediaTime community. We have all the news you need, from breaking to futuristic tech trends.

  5. This gimkitjoins stays active on a number of social media networks. On social media sites like Facebook, Instagram, and Twitter, you can follow Gimkit's official accounts to get timely updates, which also include announcements about active game codes. A quick and easy way to keep up with current affairs, promotions, and chances to gimkit com join games is through social media.

  6. I tried https://greenrevolutioncbd.com/cbd-products/cbd-gummies/ for the beginning time model week, and I'm genuinely surprised before the results. I've struggled with eagerness and accessory sleeplessness, and CBD seemed to provide a nice, despite everything noticeable, tail of stillness and relaxation. There was no 'high-pitched,' impartial a undisturbed easing of my concern symptoms and a more restful unceasingly's sleep. It tasted a bit crude, but that's a mignonne trade-off looking for instinct more at peace. I'm looking step up to seeing how it helps in the long run.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

BOZP fórum

Naším cílem je sdílet informace ze světa bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a všech souvisejících oborů a pomáhat široké veřejnosti zorientovat se v této náročné problematice.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram